PDA

View Full Version : Документальный фильм: Burkhan takaa

Katja
29-05-2005, 16:33
Сегодня по первой программе в 21.15(yle)

На форме есть несколько тем о исламе. В продолжение темы, вот такой документальный фильм сегодня покажут. Интервью будут брать у самих женщин, они и расскажут о своей жизни.

YKKÖSDOKUMENTTI: BURGHAN TAKAA

Persianlahden Iraniin kuuluvalla Qeshmin saarella vallitsee ankara uskonnollinen kuri ja vanhakantaiset heimotavat. Ykkösdokumentissa Burghan takaa (The Other Side of Burka/Az pase Borghe) kuullaan millaista on naisten elämä patriarkaalisessa yhteisössä, jossa naisten oikeudet ovat heikot, miesten työttömyys suuri ja Jumala kaiken toivon kohde.

Mehrdad Oskouein ohjaamassa dokumentissa pureudutaan syvälle Qeshmin saaren alistettujen naisten ongelmiin. Afrikkalaisarabialaisessa patriarkaalisessa yhteiskunnassa naisilla ei ole juurikaan ihmisoikeuksia. Myös suhde omaan kotimaahan Iraniiin on ristiriitainen: Saaren naiset pukeutuvat burghaan ja peittävät kasvonsa metallisella naamiolla, ja heistä tuntuu, ettei heitä sen vuoksi pidetä edes ihmisinä muualla Iranissa.
Rengas kiristyy hiljalleen: kun tyttö täyttää seitsemän, hänen ympärilleen aletaan rakentaa vankilaa. Viidennen koululuokan jälkeen tytön on jäätävä kotiin - on häpeäksi mennä ulos. Usealle ainoaksi tieksi ulos ahdistavasta elämästä ja köyhyydestä on jäänyt itsemurha. Naisten turhautumisia, itsetuhoisia ajatuksia ja henkisiä sairauksia hoidetaan Zar - henkien lepyttelyseremonioiden kautta. Transsiriitin kautta naiset voivat purkaa paineitaan vapaasti muutoin tiukoin säädellyssä yhteiskunnassa.

Vastoin yhteisönsä tiukkoja määräyksiä naiset kertovat kuvausryhmälle ongelmistaan ja halustaan tulla kohdelluiksi elävinä ja hengittävinä ihmisolentoina. Dokumentti peilaa yhden naisen tarinan kautta koko kyläyhteisön elämää ja arkea - naisen sukulaisten, ystävien ja muiden kyläläisten kertomusten ja kokemusten kautta muodostuu elävä kuva Qeshmin saaren arjesta.
Dokumentin on tuottanut iranilainen Sheherazad Media International.
LL
http://www.yle.fi/etusivu/ohjelmaopas/ohjelma.php?serial=t0124628105813&l=f&mode=www

kisumisu
29-05-2005, 22:22
захватила лишь конец док. филма- как фильм ужасов или жизнь из древнего прошлого.
оборотная сторона ислам - женшины не выдерживают психочески такой жизни. что же можно сделать? как изменит такую вот жизнзь, которая не в радость? и какие у них были грустные лица!

Roman28
29-05-2005, 22:28
Кис ну как,посмотрела?-чего там ихние хабибки говорят,на жизнь сетуют-жаль я пропустил...

kisumisu
29-05-2005, 22:37
только часть - думаю что очень позновательно иногда смотреть ТВ и док.фильмы, хотя тут на форуме уже много раз мне тыкалось тем, что смотрю здесь по ТВ одно вранье и пропоганду. ну... каждому свое. я верю в то что мне показывают- кому надо что-то поддтасовывать и переделывать. вспоминаю док. про руанду- где журналист снял на кадр как мужик женшине голову отрубил мачете- просто так - она была хуту. долга не могла потом успокоиться - потому что был заснят кадр убийства человека. к чему я ето пишу? да наверное потому, что верю в док.фильмы. вот и етот фильм - произвел очен масентава впечатление- у женшин - никаких радостей в жизни. ради чего жит? чтоб быть слугой мужу, брату, отцу, рожать детей и не иметь никаких человеческих прав? уж лучше умереть. к сожалению такие проблемы у многих женшин в исламском мире, ни мир об етом не знает, потому что из-за бвсяких ограничений очень тяжело взять интервью у женшин- надо спросить разрешение у мужа, старейшего деревни и т.д. и т.п. мне очень жаль женшин и поетому я осуждаю такие религии и гос.строи, которые не дают человеческих прав женшинам.