PDA

View Full Version : Новости рабочих виз - прокомментируйте

mdn
17-04-2007, 16:41
Сам финский не знаю.

На неконкурирующем сайте (finlandforum.org - цитировать не могу, здесь доступа к нему нет, а там писать не могу:( ) прочитал со ссылкой на kauppalehti, что полностью или частисно снимаются ограничения на работу не ЕС граждан в 20 областях - включая программистов, cleaner и т.д.

Также что-то 9 из 15 тоже поменяно :)

Таким образом, теперь для программистов (и еще около 19 других областях) не требуется разрешение от Министерства Труда.

Прокомментируйте, кто разбирается, это правда - или там что-то другое?

mdn
18-04-2007, 01:41
Вот здесь прочитал:
http://www.finlandforum.org/bb/viewtopic.php?t=21415&highlight=kauppalehti

Well, currently the ulkomaalaisosasto with its subordinate UVI is under the Ministry of Interior. I guess they added the corresponding part from the Ministry of Labour to it.

Today's news from Kauppalehti: all most 20 sectors or occupations are opened for foreign (no-EU) labour. 9 out of 15 TE-keskusta have removed totally the checking before foreign labour can be taken for these sectors or occupations. These sectors include nurse, cleaner, chef, waiter, IT-programmer, etc.

A working group is also studying the possibility to simplify the 9-page long residence permit application form.

stepan
19-04-2007, 09:23
А вот заметка в Kauppalehti:

Ulkomaista työvoimaa saa aiempaa helpommin
Työttömiä ei tarvitse tutkia 20 alalla tai ammatissa ennen työlupaa

Kristiina Tolvanen Kauppalehti 2007-04-16 , sivu 13

Yhteensä lähes 20 ammattialaa tai ammattia on avattu viime vuonna Suomessa EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille työntekijöille. Yrittäjä saa siten kolmansista maista, esimerkiksi Kiinasta ja Venäjältä, aiempaa helpommin työvoimaa.

Muutos on tehty pikkuhiljaa TE-keskusten alueellisilla päätöksillä, kun valtakunnallista sopua ei kolmikantaisessa työryhmässä ole syntynyt.

Yhdeksän TE-keskusta 15:stä on Aamulehden selvityksen mukaan poistanut kokonaan tietyiltä aloilta työvoiman tarveharkinnan.

Ne eivät siis enää selvitä ennen työntekijän oleskeluluvan myöntämistä, onko työpaikka ollut avoimessa haussa ja olisiko paikkaan löytynyt Suomesta sopivaa työtöntä.

Tällaiset linjaukset on tehty maakunnissa kolmikantaisissa työryhmissä.

Siivoojia, ohjelmoijia...
Helpoiten Suomeen pääsee nyt kolmansista maista töihin metallialan osaaja, terveydenhoitoalan ammattilainen tai siivooja.

Lapissa avattujen ammattialojen lista on pisin. Joukossa ovat muun muassa kokki, tarjoilija ja it-alan ohjelmoija.

Pirkanmaalla listalla ovat hitsaaja, levyseppä-hitsaaja, koneistaja, koneenasentaja, siivooja, apteekkialan ammattilainen, sairaanhoitaja sekä maatalous- ja puutarhatyöntekijä.

Johtaja Mervi Virtanen työministeriöstä uskoo, että tarveharkinta poistetaan ainakin melkein kokonaan koko maassa myöhemmin.

Virtanen on muutoksen tarvetta pohtivan kolmikantaisen työryhmän puheenjohtaja.

Metalliala nousussa
- Pirkanmaalle kolmansista maista tullaan yleisimmin maatalous- ja puutarha-alalle, mutta myös metalliala on nousussa, kertoo Tampereen työvoimatoimiston työlupayksikön johtaja Johanna Ahlgren-Holappa.

- Päätös vähentää byrokratiaa. Se on kätevä näillä aloilla, joilla selvitystemme mukaan on työvoimapula, selittää TE-keskuksen työvoimaosaston osastopäällikkö Markku Kaunisto.

Työmarkkinoiden avaamisen taustalla ovat työvoimapula tietyillä aloilla ja alueilla sekä työllisyystilanteen paraneminen.

Työttömyysaste laski Tilastokeskuksen mukaan helmikuussa jo 7,5 prosenttiin helmikuun 1994 16,9 prosentista.

Huomattava on, että vaikka työvoimatoimiston ei tarvitse näillä tietyillä aloilla selvittää työvoiman tarvetta, se selvittää yhä muita asioita ennen luvan myöntämistä. Työvoimatoimisto varmistaa muun muassa sen, että työntekijä voi tulla Suomessa toimeen ansiotyöllään ja että työnantaja huolehtii omista velvoitteistaan.

Päätös nopeammin
Työntekijän oleskeluluvan saaminen edellyttää myönteistä päätöstä työlupayksikön lisäksi Ulkomaalaisvirastosta, joka selvittää, ettei ulkomainen työntekijä ole uhka Suomen järjestykselle ja turvallisuudelle.

Kolmansista maista Suomeen tuleva työntekijä saa odottaa työntekijän oleskelulupaa Suomessa työministeriön mukaan yhä keskimäärin 3-4 kuukautta.

Työministeriön ulkomaalaislakia ja sen soveltamista pohtineen työryhmän mielestä lupaa ei pitäisi pompotella virastosta toiseen.

- Nyt käy monesti niin, että ensin asiaa selvitetään 1-2 kuukautta työlupayksikössä. Sitten Ulkomaalaisvirasto selvittää tapausta pari kuukautta. Siinä hermostuvat jo työntekijä ja työnantajakin, Mervi Virtanen sanoo.

Hän sanoo, että virastojen olisi parempi tehdä selvitykset yhtä aikaa. Tämä työryhmä on pohtinut myös Ulkomaalaisviraston yksityiskohtaisen 9-sivuisen oleskelulupalomakkeen yksinkertaistamista.

Osasto: Yrittäjä
Toimiala: Työvoima- ja elinkeinoasiain hallinto, Työvoimatoimistot

stepan
19-04-2007, 09:35
Уважаемые знатоки! (финского языка)

Если не затруднит - просветите (коротенько) в чём "message" этой заметки на финском языке. Увы, мои познания недостаточны пока

Заранее спасибо!

Analitik
19-04-2007, 09:52
Хорошие новости!
Краткое содержание:
Для 20 видов профессий в 9 областях Финляндии убрано требование рассмотрения документов сначала в министерстве труда для иностранцев не граждан ЕС. Обычный процесс рассмотрения рабочей визы занимает 3-4 месяца, из них половину времени занимает рассмотрение документов в министерстве труда, и другая половина в министерстве по делам иностранцев. Если профессия находится в списке востребованных в данной области Финляндии, то документы рассматриваются в министерстве по делам иностранцев, что занимает соответственно 1-2 месяца. Это уменьшает бюрократию. По данным статьм, наиболее востребованы работники в регионе Лапландии и Пирканмаа (регион Тампере)

Advanced murka
19-04-2007, 09:54
Хорошие новости!
Краткое содержание:
Для 20 видов профессий в 9 областях Финляндии убрано требование рассмотрения документов сначала в министерстве труда для иностранцев не граждан ЕС. Обычный процесс рассмотрения рабочей визы занимает 3-4 месяца, из них половину времени занимает рассмотрение документов в министерстве труда, и другая половина в министерстве по делам иностранцев. Если профессия находится в списке востребованных в данной области Финляндии, то документы рассматриваются в министерстве по делам иностранцев, что занимает соответственно 1-2 месяца. Это уменьшает бюрократию. По данным статьм, наиболее востребованы работники в регионе Лапландии и Пирканмаа (регион Тампере)
Знать бы еще, что это за профессии :-)

stepan
19-04-2007, 11:08
Интересно,

означает ли это что по этим специальностям не будут искать сначала финна, потом немца, поляка, а уж потом из России?

ARABESKA
19-04-2007, 11:52
Хорошие новости!
Краткое содержание:

Разрешите спросить, каким образом специалисты не из ЕС этих 20 видов профессий будут трудоустраиваться в Финлдяндии?
какой процесс трудоустройства?

ank
19-04-2007, 13:56
Разрешите спросить, каким образом специалисты не из ЕС этих 20 видов профессий будут трудоустраиваться в Финлдяндии?
какой процесс трудоустройства?
Коротко: такой же как и был.

Развернуто:
1. человек из не ЕС ищет работодателя (через сайты, через знакомых, через рассылку CV, как угодно),
2. найдя, приезжает на интервью, подписывает контракт
3. уезжатет с контрактом обратно в не ЕС, подает документы (вместе с копией контракта) в консульство
4. получает разрешение на пребывание и работу, и едет.

С послаблениями по 20 специальностям: на 3ем шаге меньше шансов получить отказ, и есть вероятность того, что рассмотрено заявление будет быстрее (за пару месяцев).

Analitik
20-04-2007, 10:04
Интересно,

означает ли это что по этим специальностям не будут искать сначала финна, потом немца, поляка, а уж потом из России?

Я думаю, это означает, что имея контракт на руках вы, во-первых, имеете маленький шанс получить отказ в разрешении на проживание для работы. И срок рассмотрения вашего заявления уменьшается до 1-2 месяцев вместо обычных 3-4. А немцы и поляки тут вообще не причем.

stepan
20-04-2007, 10:11
Спасибо, спасибо,

действительно хорошая новость оказалась!

И спасибо за помощь в переводе!!!

olala
20-04-2007, 10:55
новость деиствительно хорошая, а кто-нибудь знает где весь список можно наити?

bmw7e32
22-04-2007, 12:27
Огласите весь список, пожалуйста!

Li-Li_su
23-04-2007, 09:39
Siivoojia, ohjelmoijia...
Helpoiten Suomeen pääsee nyt kolmansista maista töihin metallialan osaaja, terveydenhoitoalan ammattilainen tai siivooja.

Lapissa avattujen ammattialojen lista on pisin. Joukossa ovat muun muassa kokki, tarjoilija ja it-alan ohjelmoija.

Pirkanmaalla listalla ovat hitsaaja, levyseppä-hitsaaja, koneistaja, koneenasentaja, siivooja, apteekkialan ammattilainen, sairaanhoitaja sekä maatalous- ja puutarhatyöntekijä.

Легче попасть в Финляндию на работу из третьих стран будет работникам сферы "металлистов", здравоохранения и уборщицам.

В Лапландии - повара, официанты и IT-специалисты.

В Пирканмаа (район Тампере) - сварщики, сварщики-жестянщики (уж простите за перевод дословный, не знаю кто это по-русски :), механизаторы, уборщицы, фармацевты (работники аптек), медицинские сестры, сельскохозяйственные и садовые работники.