Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Valtaosa Ylen aluevaalikoneeseen vastanneista kannattaa maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille

Myönteisintä hyvinvointialueen tarjoamaan maksuttomaan ehkäisyyn suhtautuminen on eduskuntapuolueista vihreiden, vasemmistoliiton ja SDP:n ehdokkailla.

Henkilö tutkii aluevaalimainoksia lumisessa maisemassa.
Ylen vaalikoneessa lähes kaikissa eduskuntapuolueissa suhtautuminen maksuttomaan ehkäisyyn alle 25-vuotiaille on myönteinen. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva
Anne Orjala,
Lena Nelskylä

Suomen ensimmäiset aluevaalit järjestetään tasan viikon päästä.

Valtaosa Ylen vaalikoneeseen vastanneista aluevaaliehdokkaista kannattaa sitä, että heidän hyvinvointialueensa tarjoaisi maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille.

Vihreää valoa ajatukselle näyttää noin kolme neljästä vastaajasta: he ovat joko täysin tai jokseenkin samaa mieltä kysymyksestä.

Tällä hetkellä osa kunnista tarjoaa jo maksutonta ehkäisyä nuorille, mutta sen laajuus vaihtelee.

Vaalikoneeseen vastanneet naisehdokkaat suhtautuvat maksuttoman ehkäisyn tarjoamiseen miehiä myönteisemmin, mutta myös miehistä valtaosa kannattaa ajatusta.

Nuoret ehdokkaat kannattavat sitä vanhempia ehdokkaita enemmän.

Ylen aluevaalikoneeseen on vastannut noin 6 400 ehdokasta. Kaikkiaan ehdokkaita aluevaaleissa on noin 10 600.

Aluevaalit järjestetään viikon kuluttua sunnuntaina 23. tammikuuta. Niissä valitaan aluevaltuustot, jotka päättävät jatkossa suomalaisten sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastuspalvelujen järjestämisestä.

Suurista puolueista vain perussuomalaiset epäilevät

Lähes kaikissa eduskuntapuolueissa suhtautuminen maksuttoman ehkäisyn tarjoamiseen nuorille on myönteistä. Kaikista myönteisimmin siihen suhtautuvat vihreiden, vasemmistoliiton ja SDP:n vastaajat.

Suurista puolueista ainoastaan perussuomalaisissa vastaajien enemmistö ei innostu ajatuksesta.

Porvoolainen aluevaaliehdokas Siru Nykänen (sd.) on maksuttoman ehkäisyn kannalla.

– Maksuttomalla ehkäisyllä pystytään vähentämään suunnittelemattomia raskauksia ja näistä syntyviä raskauksia sekä sukupuolitauteja, Nykänen sanoo.

Hän haluaa nostaa keskusteluun myös sen näkökulman, että maksuttomalla ehkäisyllä on mahdollista ennaltaehkäistä raskaudenkeskeytyksistä aiheutuvia traumoja ja mielenterveysongelmia, joita on kallista hoitaa. Ehkäisyneuvonta on myös hyvä keino tavoittaa nuoria.

Aluevaaliehdokas Siru Nykänen hymyilee kameralle talvisessa maisemassa.
SDP:n aluevaaliehdokas Siru Nykänen kannattaa maksutonta ehkäisyä nuorille. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Kanta-Hämeessä perussuomalaisten listalla ehdokkaana oleva Toni Halonen vastasi Ylen aluevaalikoneessa, ettei kannata maksutonta ehkäisyä.

Halonen on sitä mieltä, että kysymys maksuttomasta ehkäisystä kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei ole sitä. Hän pohtii maksuttoman ehkäisyn kannattavuutta taloudellisesta näkökulmasta.

– Kun hyvinvointialueet alkavat toimia, haluaisin ensin katsoa, miten taloudenhoito alkaa rullata. Tämän asian kanssa ei ole mikään kriisi. Ei ole mikään kansanhätä, Halonen sanoo.

Jos maksutonta ehkäisyä kuitenkin tarjottaisiin alle 25-vuotiaille, Halosen mukaan sen pitäisi kuulua kaikille eikä vaan vähävaraisille.

– Se on tasa-arvoista ja se on reilua, hän sanoo.

Väestöliitto: Maksuton ehkäisy on yhdenvertaisuuskysymys

Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan asiantuntijajärjestö Väestöliitto on vuosia ajanut maksutonta ehkäisyä nuorille.

Palvelupäällikkö Maria Nikunlaakso Väestöliitosta sanoo, että maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen on ennen kaikkea yhdenvertaisuuskysymys.

Kun kunnat tarjoavat kaikille nuorille mahdollisuuden maksuttomaan ehkäisyyn, se ei riipu nuoren tai nuoren vanhempien sosioekonomisesta asemasta tai toisaalta myöskään vanhemman asenteista.

Marja Nikunlaako
Palvelupäällikkö Maria Nikunlaakso Väestöliitosta sanoo, että maksuttomassa ehkäisyssä on kyse yhdenvertaisuudesta. Kuva: John Palmén / Yle

Tärkeä asia on myös maksuttoman ehkäisyn myötä nuorille tarjoutuva mahdollisuus keskustella seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista ammattilaisten kanssa.

– Kyse on siitä, että jokaisella nuorella olisi oikeus pitää huolta omasta seksuaaliterveydestään. Se lisää nuoren toimijuutta, Nikunlaakso sanoo.

Maksutonta ehkäisyä tarjoavien kuntien määrä kasvanut

Maksutonta ehkäisyä tarjoavien kuntien määrä on kasvanut lyhyessä ajassa. Nikunlaakso sanoo, että vielä vuonna 2015 maksuton ehkäisy oli käytössä vain muutamassa kunnassa. Vuonna 2019 sitä tarjosi noin 40 kuntaa ja nyt lukumäärä on arviolta noin sata.

Tämä tarkoittaa sitä, että jonkinasteinen maksuton ehkäisy on käytössä noin kolmasosassa Suomen kunnista. Maksuttoman ehkäisyn laajuus tosin vaihtelee kuntien välillä.

Kuntien tarjoaman maksuttoman ehkäisyn hyödyt näkyvät Nikunlaakson mukaan etenkin raskaudenkeskeytyksien vähentyneissä määrissä.

– Esimerkiksi Vantaalla alle 20-vuotiaiden raskaudenkeskeytykset vähenivät 36 prosenttia ja alle 25-vuotiaidenkin yli kaksikymppisten merkittävästi.

Hän lisää, että inhimillisen puolen lisäksi se näkyy myös kustannussäästöinä. Esimerkiksi Raumalla se on tuonut säästöjä.

Lisää aiheesta:

Ylen aluevaalikone: Vihreiden ja kokoomuksen ehdokkaat ovat muita valmiimpia tinkimään kotikuntansa palveluista koko hyvinvointialueen edun hyväksi

Karsisitko oman kuntasi palveluita hyvinvointialueen edun takia? Tämä on aluevaalien suurin kiista Ylen vaalikoneen mukaan

Onko oikea ehdokas vielä haussa? Kokeile Ylen vaalikonetta.

Ylen virtuaalisiin vaalitelttoihin pääset täältä.

Kaikki Ylen aluevaalisisällöt löydät kootusti tästä.

* Voit keskustella aiheesta maanantaihin 17. tammikuuta 2022 kello 23 saakka.

Korjattu 17.1. klo 13.50: Aluevaalit järjestetään 23. tammikuuta eikä 23. marraskuuta, kuten jutussa alun perin luki.

Suosittelemme