Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tongan tulivuorenpurkaus muistutti uhasta – voivatko Tyynenmeren saarivaltiot tuhoutua luonnonmullistuksessa?

Valtavan tulivuorenpurkauksen katkaisemat tietoliikenneyhteydet Tongan saarivaltioon ovat yhä poikki. Naapurimaissa koetetaan arvioida tuhojen laajuutta ja avun tarvetta.

Australian ilmavoimien koneita Amberleyn lentotukikohdassa Queenslandissa.
Tongan avustusoperaatioon osallistuvia Australian ilmavoimien koneita Amberleyn lentotukikohdassa Queenslandissa. Kuva: Lacw Emma Schwenke / AFP
Jyrki Saarikoski

Mitä Tongalla tapahtui – ja mitä siellä tapahtuu nyt? Nämä ovat kysymyksiä, joihin juuri kukaan ei tiedä vastausta saarivaltion ulkopuolella.

Arvelut tulivuorenpurkauksen ja tsunamin seurauksista käyvät yhä huolestuneemmiksi.

Tulivuorenpurkauksen vuoksi Tongan ulompien saarten rantoihin murtui jopa 15 metrin korkuisia aaltoja. Uuden Seelannin asevoimien tiedustelulennoilla on nähty kokonaisen kylän tuhoutuneen Mango-saarilla ja useiden rakennusten romahtaneen Atatan saarella.

– Vaikutus on suuri, kun kilometrien korkeuteen nouseva pilvipatsas syöksee tuhkaa, kaasuja ja mahdollisesti myös myrkyllisiä aineita, kuvaa seismologi Heidi Soosalu Ylen puhelinhaastattelussa.

– Tongaan satanut tuhka on kuin mustaa lunta. Aluksi on tullut säkkipimeätä, ja tuhkapilven hengittäminen on voinut olla vaarallista.

Heidi Soosalu.
Seismologi Heidi Soosalu tekemässä seismisiä tutkimuksia Islannissa. Kuva: Heidi Soosalun kotialbumi, kuvaaja Bob S. White.

Soosalu työskentelee Viron geologisessa tutkimuskeskuksessa. Hän on tutkinut tulivuorten toimintaa muun muassa Islannissa.

Vaara lisääntyy kun tulivuori purkautuu pinnalla

– Tulivuoren purkautuessa meren alla muodostaa satojen metrien tai kilometrien syvyinen vesi kuin patjan, joka vaimentaa räjähdystä. Mutta vaara syntyy silloin, kun tulivuorisaari kasvaa ja purkaus tapahtuu veden pinnalla, sanoo Soosalu.

Tällöin tulivuorenpurkauksen syöksemä räjähdysherkkä aines reagoi veden kanssa, jolloin tuhannen asteen lämpötilaero aiheuttaa vielä höyryräjähdyksiä.

– Tässä tapahtuu valtavassa mittakaavassa sama ilmiö, joka aiheutuu kun kuumille kiuaskiville viskataan vettä, vertaa Soosalu.

Tyynenmeren tuliperäisellä vyöhykkeellä myös tsunamin uhka on todellinen – rannat ovat matalia, eivätkä ulappaa täplittävät saaret aina muutenkaan kohoa korkealle merenpinnan tasosta.

Maanjäristykset nostattavat kuitenkin tsunamin tulivuorenpurkausta herkemmin.

Tsunamin voi tuoda järistys, mutta myös tulivuori

– Yleensä suuret merenalaiset maanjäristykset ovat suurin tsunamien aiheuttaja, muistuttaa Soosalu.

– Suuressa maanjäristyksessä voi siirros liikahtaa satojen kilometrien pituudelta, mikä nostattaa aallon.

– Vaikka tulivuoren purkaus on pistemäinen, niin sekin on riittävän suurena tietenkin hirmuinen lataus, joka sitten syöksee tsunamin liikkeelle.

Valtava räjähdys Tongassa halkaisi tulivuorisaaren kahtia, tuhojen laajuus vielä epäselvä – katso videot purkauksen jäljistä

Soosalu sanoo, että tsunamin voi aiheuttaa myös vuoren jyrkänteen sortuminen mereen. Vaikka vesimassa ei avomerellä yleensä tunnu, rannikon kohdatessaan se voi kasvaa tuhoavaksi hyökyaalloksi.

Tongan saariryhmän kärsimistä tuhoista ei ole vielä tietoa. Silti yhteyksien katkeaminen on jo muistuttanut kolkosta mahdollisuudesta: voiko tuliperäinen mullistus kaikkine seurauksineen lakaista kokonaisen saaren alleen?

"Lopun ajan olosuhteet"

– Kyllä se periaatteessa on mahdollista. Eihän tarvitse mennä kauemmas Välimerta, jolla tapahtui Santorinin tuhonnut purkaus, vastaa Soosalu viitaten ennen ajanlaskun alkua tapahtuneeseen katastrofiin.

Räjähdyksen tuhovoimaan liittyy polttavan kuuma tuhka, joka kärventää kaiken mikä tielle osuu. Sitten on vielä rikkiyhdisteitä, joista voi kehittyä rikkidioksidia ja veteen sekoittuessaan rikkihappoa, kuvailee Soosalu.

– Lähellä oleville sekin on hengenvaarallista. Kyllä siinä lopun ajan olosuhteet valitettavasti voivat olla.

Merkittävä osa maailman tuliperäisestä toiminnasta sijoittuu Tyynenmeren alueelle. Seismologit tarkkailevat tapahtumia, ja luonnonmullistuksiin pyritään varautumaan varoitusjärjestelmien avulla.

Tulivuorilla on oma luontonsa

Soosalu muistuttaa, että nyt tapahtunut tulivuorenpurkausten sarja ei tullut yllätyksenä. Joulukuun lopulla vuorelta alkoi kuulua pienempiä räjähdyksiä, ja ihmisiä varoitettiin menemästä lähistölle.

– Tonga-Hunga Haapain aktiivisuus oli tiedossa. Sehän oli purkautunut vuonna 2009, ja jälleen vuosina 2014-15.

– Tiedettiin, että tämä on aktiivinen tulivuori, ja että sillä on eväät isoon paukkuun, kuvailee Soosalu.

Eri puolilla sijaitsevat tulivuoret saattavat käyttäytyä eri tavoin.

Kartalla Tongan saaret ja Hunga Tonga, jossa tulivuorenpurkaus tapahtui.
Eteläinen Tyynimeri, Tongan saaret ja Hunga Tonga, jossa tulivuorenpurkaus tapahtui. Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

– Purkauksien ja tulivuoren käyttäytymisen ennustaminen perustuu siihen, mitä se on ennenkin tehnyt. Esimerkiksi Hawaijilla purkaus merkitsee yleensä rauhallista laavan virtausta, kun taas juuri Tongalla voi räjähdellä, kuvaa Soosalu.

Ennakointi on epäkiitollista

Hänen mukaansa pahimpia mahdollisuuksia ennakoidaan ottaen huomioon, miten tulivuori on aiemmin käyttäytynyt.

– Villi arvailu ei ole hyvä ajatus, sillä kauhuskenaariot voivat johtaa siihen että ihmiset joutuvat olemaan epämääräisen ajan evakuoituna, tietämättä mitä seuraa.

– Seismologien pitäisi osata ennakoida luonnonmullistuksia jo uhrien välttämiseksi, mutta toisaalta ei saisi liioitellakaan. Nämä ovat tulivuorentutkijoille vaikeita ja myös epäkiitollisia kysymyksiä, pohtii Soosalu.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 19.1. klo 23:een asti.

Lue myös

- Valtava räjähdys Tongassa halkaisi tulivuorisaaren kahtia, tuhojen laajuus vielä epäselvä – katso videot purkauksen jäljistä

- Tongalla havaittu taas tulivuorenpurkaus, suuria aaltoja liikkuu alueella – Australia ja Uusi-Seelanti lähettivät tiedustelukoneita alueelle

- Tongan tulivuorenpurkauksesta tsunamivaroituksia Tyynellämerellä – Japanissa varoitetaan jopa kolmen metrin aalloista

Suosittelemme