Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Turveyrittäjille helpotusta kevään aikana – tukihaku alkamassa ensin koneiden romuttamiselle

Turvetuotannon alasajo on ollut vauhdikasta ja jo viime kesänä moni turvetuottaja jäi ilman tilauksia. Tukien haku alkaa kuitenkin vasta nyt keväällä.

turvepelto
Turvetuotannon alasajo on tapahtunut odotettua nopeammin. Arkistokuva. Kuva: VIlle Viitamäki / Yle
Elina Niemistö

Haku turvetuotantokoneiden romutustukiin aukeaa arvion mukaan helmikuun alkupuolella. Eilen valtioneuvosto vahvisti asetuksen, jonka mukaan valtio maksaa tukea koneiden romutuksesta.

Romutustuki on tarkoitettu turveyrityksille ja käyttöä vaille jääneiden toimintakuntoisten turvetuotantokoneiden romuttamiseen.

Tukea maksetaan vuoden 2024 loppuun ja maksimissaan 200 000 euroa per hakija. Tuki haetaan Ely-keskukselta.

Valtio on varannut tarkoitukseen liki kolmenkymmentä miljoonaa euroa.

Asetus turpeen noston siirtymäkauden tuesta vuonna 2022 on vasta lausuntovaiheessa, mutta sen pitäisi tulla voimaan maaliskuun alussa.

Moni turveyrittäjä on ahdingossa turpeenkäytön nopean alasajon takia ja moni on jo odottanut tukihaun aukeamista syksystä lähtien.

Tukea on odotettu myös EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta, mutta ihan suoraa tukea sitä kautta ei ole tiettävästi tulossa. Rahoituksen kohdentamisesta tehdään maakunnallisia suunnitelmia, jotka on määrä toimittaa työ- ja elinkeinoministeriölle maaliskuussa. Rahoituksen toimeenpano voi käynnistyä tämän hetkisen tiedon mukaan syksyllä.

JTF-rahaston tukia voidaan käyttää esimerkiksi yritystoiminnan kehittämiseen ja monipuolistamiseen, koulutukseen ja työllistämistoimiin, sekä turvemaiden ennallistamiseen.

Lue myös: Hyvä turvekesä ei tuonut helpotusta turveyrittäjien ahdinkoon – luvatut tuet ovat "auttamattomasti myöhässä"

Energiaturpeen käyttö vähenee nopeammin kuin haluttiin – pulassa ovat yrittäjät ja maatalous: "Kokonaisuus ei ole kenenkään hallussa"

EU:lta satojen miljoonien tuet turpeen alasajon ongelmiin, joka tapahtuukin nyt odotettua nopeammin – yrittäjät ihmeissään: "Tämä tuli puskista"

Turvetuotannon muutoksiin valmistaudutaan maakunnissa - luonnonsuojeluliitto muistuttaa alasajon olleen tiedossa pitkään: "Joka asiassa tulee lopussa se hätä"

Suosittelemme