Texasin kouluampuminen oli USA:n verisin kymmeneen vuoteen – neljä syytä, miksi Bidenin vaatimat tiukennukset aselakeihin ovat lähes mahdottomia

Yhdysvaltojen aselakien kiristäminen nousee aina esiin, kun kouluampuminen järkyttää amerikkalaisia. Kiristysvaatimuksille löytyy kuitenkin aina vahvat vastustajat.

Ihmiset halaavat toisiaan ulkona.
Yhdysvalloissa on ollut tänä vuonna jo 212 joukkoampumista, joista 30 kouluissa tai lukioissa. Perheenjäsenet lohduttivat toisiaan tiistaina kouluampumisen jälkeen Uvaldessa. Kuva: Brandon Bell / AFP
Vesa-Pekka Hiltunen

Ainakin 19 koululaista ja kaksi opettajaa sai surmansa kouluampumisessa tiistaina Uvaldessa Texasissa. Myös epäilty ampuja kuoli tulitaistelussa poliisin kanssa.

Aiheesta lisää: 18-vuotias mies iski texasilaiskouluun asein – 19 oppilasta ja kaksi aikuista kuoli, epäilty hyökkääjäkin sai surmansa

Kyseessä oli Yhdysvaltojen tappavin kouluammuskelu kymmeneen vuoteen.

CNN:n mukaan Texasin ammuskelu oli jo kolmaskymmenes kuluvana vuonna tapahtunut ampuminen peruskoulussa tai lukiossa Yhdysvalloissa. Joukkoampumisia on Gun Violence Archive -kansalaisjärjestön mukaan ollut tänä vuonna jo yhteensä 212.

Huomio on jälleen kiinnittynyt löysiin aselakeihin. Presidentti Joe Biden on vaatinut toimia aseväkivallan vähentämiseksi jo pitkään. Hän toisti vaatimuksensa tiistai-iltana Texasin verilöylyn jälkeen pitämässään puheessa.

Listasimme pääsyyt, miksi aselakien kiristäminen Yhdysvalloissa on niin vaikeaa.

1. Aseen kantaminen on vanha perustuslaillinen oikeus

Perustuslaki takaa oikeuden kantaa asetta ja puolustaa sillä itseään ja maata. Tätä oikeutta ei ole helppo muuttaa.

Yhdysvaltain perustuslaki antaa oikeuden pitää ja kantaa asetta. Toinen lisäys perustuslakiin tehtiin jo vuonna 1791. Sitä, niin kuin Yhdysvaltain perustuslakia ylipäätänsä, on äärimmäisen vaikea muuttaa.

ThoughCo listaa, että ensimmäistä kertaa perustuslaillista oikeutta koeteltiin vuonna 1837. Tuolloin Georgia yritti kieltää käsiaseet, mutta se todettiin perustuslain vastaiseksi. Sen jälkeen rajoituksia on yritetty useita kertoja, mutta aselait ovat tiukentuneet vain rajallisesti. Tiukennukset ovat koskeneet esimerkiksi piilotettavia aseita ja automaattiaseita.

Yhdysvaltojen asekeskustelu kiristyy usein kansaa järkyttävien tapahtumien jälkeen. ThoughCon mukaan isommin tilanteeseen herättiin ensimmäisen kerran vuonna 1963 John F. Kennedyn salamurhan jälkeen. Sen jälkeen muun muassa koulu- ja joukkoammuskelut ovat voimistaneet keskustelua aika-ajoin. Yleensä keskustelu laantuu nopeasti.

2. Republikaanit vastustavat kiristyksiä

Demokraatit kannattavat aselakien kiristyksiä, mutta eivät saa tarvittavaa tukea republikaaneilta.

Aseenkanto-oikeus on syvällä amerikkalaisen vapauden ytimessä. Aseet ovat vapauden symboleita kaupungeissa mutta erityisesti niiden ulkopuolella.

Republikaanien mukaan aselakeja pitäisi mieluummin löysätä kuin kiristää, käy ilmi Pew-tutkimuskeskuksen tutkimuksesta. Vain joka viides republikaani kannattaa aselakien kiristämistä, kun taas demokraateissa kannatusta on jopa 80 prosenttia.

Republikaanit kannattavat demokraatteja useammin esimerkiksi sitä, että ihmiset voivat kantaa kätkettyjä aseita useimmissa paikoissa sekä sitä, että opettajat ja virkailijat voisivat viedä aseita peruskouluihin.

Molempien pääpuolueiden kannattajat ovat kuitenkin suhteellisen samanmielisiä siitä, että aseiden saantia pitäisi rajoittaa mielenterveysongelmista kärsiviltä sekä tehdä taustatarkastuksia.

Ulkopoliittisen tutkijan Maria Annalan mukaan uudistuksen tekeminen on tällä hetkellä Bidenille hyvin vaikeaa.

– Suurin ongelma on se, että kongressissa on nyt aika mahdotonta saada yhtään mitään aikaan, koska puoluepoliittinen tilanne on ajautunut umpikujaan, Annala sanoo puhelinhaastattelussa.

Alahuoneessa on tällä hetkellä lievä demokraattienemmistö, ylähuoneessa on taas lievä enemmistö republikaaneilla.

Joe Biden pitämässä puhetta.
Joe Biden piti eilen puheen Valkoisessa talossa ja toivoi aselakien tiukentamista. Kuva: Stefani Reynolds / AFP

3. Aselobbarit ovat vaikutusvaltaisia

Moni päättäjä saa kiittää asemastaan aselobbareita. Kansallinen kiväärijärjestö tukee erityisesti republikaanipoliitikoita.

Kansallinen kivääriyhdistys (NRA) on aseiden suuri puolustaja. Yhdistys vaikuttaa vaaleihin tukemalla asemyönteisiä ehdokkaita jopa kymmenillä miljoonilla dollareilla. Järjestö vastustaa tiukennuksia aselakeihin.

Yhdistys perustettiin vuonna 1871 vahvistamaan amerikkalaisten ampumataitoja, mutta siitä kasvoi 1970-luvulla Yhdysvaltojen vaikutusvaltaisimmaksi kutsuttu lobbaaja.

NRA puuttuu ärhäkkäästi poliittiseen keskusteluun. Kun kolme vuotta sitten Yhdysvaltain silloinen presidentti Donald Trump väläytteli aseiden hankkijoiden taustojen tarkempaa selvittämistä, yhdistys vastusti sitä voimakkaasti.

Sittemmin järjestö on ajautunut korruptioskandaaliin, ja nyt sen tilanne on aiempaa epäselvempi.

4. Kaikki eivät usko, että joukkoampumisia vähennetään aseita karsimalla

Yhdysvaltalaisilla on eniten aseita maailmassa, mutta vain osa uskoo sen olevan syy satoihin joukkoampumisiin.

Yhdysvaltalaisilla on eniten aseita maailmassa. Small Arms Survey -tutkimuslaitoksen listauksen mukaan viitisen vuotta sitten sataa amerikkalaista kohden oli yli 120 asetta, ja sen jälkeen määrä on kasvanut. Liittovaltion poliisin FBI:n mukaan korona-aika lisäsi aseiden määrää merkittävästi.

Aseita omistavat eniten valkoiset ja miehet, jotka asuvat maaseudulla ja eteläisissä osavaltioissa, kertoo Pew-tutkimuskeskus. Itsepuolustus ja metsästys ovat tärkeimmät syyt omistaa ase.

Viime vuonna Yhdysvalloissa oli ennätykselliset 691 joukkoampumista eli tapauksia, joissa oli vähintään neljä uhria.

Amerikkalaisten mielestä on kaikkea muuta kuin itsestään selvää, että aseiden rajoittaminen vähentäisi joukkosurmia. Pew-tutkimuskeskuksen mukaan vain noin puolet uskoo, että rajoitukset tepsisivät. Lähes joka kymmenes uskoo, että joukkoampumisia olisi jopa enemmän, mikäli aseiden saatavuutta rajoitettaisiin.

Kun Pariisin terrori-iskussa kuoli 130 ihmistä vuonna 2015, Trump vihjasi, että iskut olisi voitu estää löysemmillä aselailla.

Lue myös:

Satoja miljoonia aseita ja perustuslaillinen oikeus kantaa niitä – joukkoampumiset herättävät halua muutokseen Yhdysvalloissa

Yhdysvaltalaistuomari hylkäsi vaikutusvaltaisen kivääriyhdistyksen konkurssihakemuksen – katsoo asejärjestön välttelevän korruptiotutkintaa

Suosittelemme