Katso, miten mestari soittaa urkuja – Guy Bovet, 80, palasi Lahden Urkuviikolle vuosien jälkeen: "Ristinkirkon urut ovat kuin vanha ystävä"

Vuosittainen Lahden kansainvälinen urkuviikko on järjestetty jo 50 kertaa. Sveitsiläinen Guy Bovet kuuluu tapahtumassa useimmin vierailleisiin solisteihin.

Guy Bovet on myös tuottelias säveltäjä. Hän on säveltänyt vuodesta 1958 alkaen yli 280 teosta, paljon teatteri- ja elokuvamusiikkia. Video: Markku Lähdetluoma
Markku Lähdetluoma

Sveitsiläinen Guy Bovet soittaa pitkästä aikaa Ristinkirkon urkuja Lahdessa parhaillaan käynnissä olevalla kansainvälisellä urkuviikolla. Taiturin aiemmasta esiintymisestä urkuviikolla oli kulunut jo parikymmentä vuotta.

Soittotaito on yhä huippuiskussa, ja Bovet konsertoi säännöllisesti muutaman kerran kuukaudessa eri puolilla Eurooppaa.

– Lahden Ristinkirkon urut ovat kuin vanha hyvä ystävä. Ne tekevät kaiken vaadittavan oikein hyvin.

Guy Bovetin matkat Suomeen alkoivat 1970-luvun alkupuolella, kun hän toimi Jyväskylän kesän urkuseminaarin opettajana.

Urkusoitintaiteilija Guy Bovet ja Lahden Urkuviikon johtaja Aimo Känkänen kaupungin vastaanotolla vuonna 2001. Bovetilla valkoinen puku päällään, molemmat nauravat, Bovet katsoo kameraan, Känkänen hieman kumarassa katsoo alaspäin ja nauraa.
Guy Bovet ja urkuviikon pitkäaikainen johtaja Aimo Känkänen Lahden kaupungin vastaanotolla vuonna 2001. Kuva: Lahden Urkuviikon kuva-arkisto

Ensiesiintyminen Lahdessa urkuviikolla konsertoivana solistina oli vuonna 1977 urkuviikon isän Aimo Känkäsen johtajakaudella. Känkänen toimi urkuviikon johtajana vuosina 1973-1990.

– Aimo Känkänen oli lämmin, mukava ja mielenkiintoinen ihminen, muistelee Bovet.

Lukuisten vierailujen johdosta Bovet oppi jopa puhumaan suomea. Merja Åkerlindin toimittamassa uunituoreessa Lahden urkuviikon historiikissa kerrotaan, että Bovet puhuu 13 kieltä.

Kalevi Kiviniemen johtajakauden loppupuolella Guy Bovet työskenteli urkuviikon taiteellisena johtajana vuosina 1999-2000. Sitten oli pitkä tauko Suomen vierailuissa, ja hän pahoittelee unohtaneensa suomen kielen.

Sveitsiläinen urkutaiteilija Guy Bovet soittamassa Ristinkirkon urkuja. Isot urut näkyvät kokonaisuudessa isoine urkupilleineen, Bovet selin soittamassa urkuja.
Lahden Ristinkirkon urut ovat mestariurkuri Guy Bovetille kuin vanha hyvä ystävä. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Guy Bovet harjoittelee yhä pari kolme tuntia joka päivä, mikäli se on mahdollista. Esiintymisiä on kuukaudessa neljästä kuuteen.

– Se on kaksi kertaa vähemmän kuin aiemmin. Ensin tulin vanhaksi ja sen jälkeen laiskaksi, hymähtää Bovet.

Talous sakannut välillä pahasti

Lahden urkuviikon talous on ollut ajoittain pahastikin pakkasella. Johtajat ovat tehneet taloudellisia uhrauksia jopa omasta rahapussistaan pitääkseen tapahtuman elinvoimaisena. Tässä ennätyksen teki Kalevi Kiviniemi.

Urkuviikon historiikin mukaan toimintakertomuksista on laskettavissa, että tapahtuma hyötyi Kalevi Kiviniemen mesenaattitoiminnasta kaikkiaan runsaat 900 000 markkaa, eli noin 150 000 euroa.

Kiviniemi itse päätyy laskuissaan noin miljoonaan markkaan, sillä hänen mukaansa levyrojaltejakin jäi saamatta.

Kalevi Kiviniemi Ristinkirkon suurien ikkunoiden edustalla ulkona. Pitää toisella kädellään kiinni nahkatakin liepeestä, katsoo kameraan, aurinkolasit otsalla.
Urkuviikkojen mesenaatti Kalevi Kiviniemi loi itsekin näyttävän kansainvälisen uran urkutaiteilijana. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Urkujen soittoa liikennetunnelissa

Lahden kansainvälinen urkuviikko muistetaan muun muassa tunnelikonserteista Mustankallion liikennetunnelissa, monille on jäänyt mieleen myös vuoden 2013 Motorgan. Se oli monitaiteellinen elokuvakonsertto uruille, moottoripyörälle, sähkökitaralle, jousikvartetille, alppitorvelle, lyömäsoittimille ja videotaiteelle.

Nykyisen johtajan Pauli Pietiläisen ajatuksena on saada urkuviikon talous pysyvälle pohjalle.

– Yritän karttaa liian uskallettuja juttuja, jotka vievät paljon rahaa ja joissa on taloudellinen riski. Olen tässä suhteessa varovaisempi kuin edeltäjäni.

Lahden kansainvälisen urkuviikon johtaja Pauli Pietiläinen seisoo Kirkkopuiston edustalla Ristinkirkon vieressä, katsoo kohti kameraa, pikkutakki yllään. Puisto takana näkyy kauniin vihreän valoisana.
Nykyinen johtaja Pauli Pietiläinen otti vetovastuun Lahden Urkuviikosta vuonna 2017. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Hän sanoo, ettei ainakaan lähitulevaisuudessa ole taloudellisia edellytyksiä näyttäviin spektaakkeleihin.

– Tietysti ydin on oikea urkumusiikki. Luulen, että tapahtuman tulevaisuus on siinä, toteaa Pietiläinen.

Silti tämän vuoden urkuviikko tarjosi erikoisuuden Lahden torilla, jossa heitettiin ensimmäiset urkupillin MM-tarkkuusheittokilpailut.

Lahden kansainvälinen urkuviikko päättyy sunnuntaina.

Lahden kansainvälisellä urkuviikolla on komea 50 vuoden historia
Lahden kansainvälisen urkuviikon johtaja Pauli Pietiläinen sanoo, että urkuviikon talous on nyt tukevalla pohjalla. Haastattelijana on Markku Lähdetluoma.
Lahden Urkuviikon historian neljä johtajaa, kukin omassa isossa "lakanassaan", jotka ovat Ristinkirkon alakerrassa.
Lahden kansainvälisen urkuviikon johtajat ovat viihtyneet pitkään toimessaan. Tämän esittelyn löytää Ristinkirkon alakerrasta. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle

Lue myös:

Urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi on velhojen sukua – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Urkuviikon ohjelmisto

Suosittelemme