Taloyhtiö etsii ilmaiseksi peseytyvää ”mysteerisuihkuttelijaa” Kotkassa – vastaisku on jo suunnitteilla

Luvaton suihkussakäynti kahdessa kerrostalossa on jatkunut jo muutamia kuukausia. Isännöitsijä arvelee, että syynä on lämpimän veden korkea hinta.

Pieksämäen uimahallin käsisuihku, josta suihkuaa vettä.
Kotkalaisen taloyhtiön saunatiloissa on kuukausien ajan peseydytty ilman lupaa. Kuvituskuva. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle
Marika Anttonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotkalainen taloyhtiö etsii henkilöä tai henkilöitä, jotka käyttävät sen kahden kerrostalon yleisiä saunatiloja ilman lupaa.

Noin 80 huoneiston taloyhtiössä on huomattu, että molempien kerrostalojen yleisissä saunatiloissa käydään pesulla myös varsinaisten sauna-aikojen ulkopuolella. Luvattomia käyntejä on ollut erityisesti viikonloppuiltoina.

Asukkaille lähetetyssä tiedotteessa luvatonta peseytyjää kutsutaan mysteerisuihkuttelijaksi. Tiedotteessa huomautetaan, että saunatilat on tarkoitettu vain ”maksavia asiakkaita” varten.

Kiinteistön isännöinnistä vastaavan Retta Isännöinnin Taneli Suikkasen mukaan ilmiö on jatkunut nyt muutamia kuukausia.

– Olemme päätelleet, että lämpimän veden korkean hinnan takia siellä on alkanut joku käydä suihkussa maksamatta varsinaisesta saunavuorosta, Suikkanen sanoo.

Asia huomattiin muiden asukkaiden ilmoitettua siitä.

– Oven kolahdus kuuluu muihin asuntoihin, kun siellä käydään yöaikaan. Naapurit ovat nähneet myös valot saunassa hiljaisuuden alettua, Suikkanen sanoo.

Suihkuttelijoita on mahdollisesti useampia, sillä kahden rakennuksen molemmissa saunatiloissa on huomattu epämääräistä liikettä.

”Ei kovin yleistä”

Luvatonta suihkussa käyntiä ei ole havaittu Retan isännöimissä kiinteistöissä muun muassa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Oulussa. Myöskään Isännöintiliiton mukaan kyseessä ei ole kovin yleinen ilmiö.

– Viimeaikainen kustannusten nousu ei ole ainakaan vielä näkynyt tähän liittyvien yhteydenottojen määrissä, toteaa Isännöintiliiton lakiasiantuntija Juho Heino.

Myynnissä olevan asunnon sauna ja suihkutilat.
Kotkalaisen taloyhtiön saunatiloihin pääsee huoneistojen avaimilla. Kuvituskuva. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Heinon mukaan aika ajoin esiin nousee tapauksia, joissa asukas on käyttänyt taloyhtiön kiinteistösähköä omiin tarkoituksiinsa esimerkiksi vetämällä jatkojohdon rappukäytävän pistokkeesta omaan huoneistoonsa.

– Sähköpyörien yleistyminen on nostanut esille kysymyksen, saako taloyhtiön pyöräkellarissa ladata sähköpyörän akkua. Lähtökohta on, ettei akkuja saa ladata pyörävarastossa, mutta yhtiön erikseen tekemällä päätöksellä se voidaan sallia.

Sähkölukot tai kulunvalvonta?

Isännöitsijä Taneli Suikkasen mukaan kotkalaistaloyhtiön saunatilojen käyttöä seurataan nyt yhdessä taloyhtiön hallituksen kanssa. Toiveena on, että väärinkäytökset loppuvat välittömästi. Keinot kovenevat, jos niin ei käy.

– Ratkaisuvaihtoehtoina on mietitty sähkölukkoja tai muuta kulunvalvontaa tai lämminvesiventtiilien sulkemista ajastetusti.

Lasku mahdollisista toimenpiteistä lankeaisi talon muille asukkaille.

Suosittelemme