Laittomia asbestitöitä ja purkujätteet pois lehtipuhaltimella – samalla rakennusalan firmalla jo yli sata tuhatta euroa sakkoja laiminlyönneistä

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto moittii Vesivekiä toistuvasta työturvallisuuden laiminlyönnistä. Rakennusliiton mukaan alan valvontaa pitäisi tehostaa.

"Työmaa-alue"-kyltti rakennustyömaan aidassa.
Laiminlyönnit rakennusalan työturvallisuudessa keskittyvät usein samoihin yrityksiin, kertoo Rakennusliitto. Kuva: Paula Collin / Yle
Annika Rantanen,
Riina Mäentausta

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto moittii rakennusalan yritys Vesivekiä toistuvasta työturvallisuuden laiminlyönnistä.

Viraston mukaan yrityksen laiminlyönnit ovat olleet lukuisia, vakavia ja samankaltaisia eri työmailla ja sen toiminnassa on ollut piittaamattomuutta työturvallisuusmääräysten noudattamisessa.

Helmikuussa annettu yhteisösakko on aluehallintoviraston mukaan jo kahdestoista yhteisösakko, jonka yritys on saanut reilun kymmenen vuoden aikana. Yhteensä yhtiön turvallisuuspuutteista maksamien yhteisösakkojen summa kohoaa ainakin yli 100 000 euroon.

Viraston mukaan yritys on laiminlyönneillään saanut perusteetonta kilpailuetua.

Toimitusjohtaja Kimmo Riihimäki myöntää, että yhtiö ei ole onnistunut työturvallisuuden valvonnassa.

– Eihän tällaista saisi sattua ollenkaan, mutta valitettavasti meidän kokoisessa organisaatiossa näitä asioita välillä tapahtuu. Silloin asioihin tulee puuttua riittävällä vakavuudella, Riihimäki sanoo.

Vesivek tiedotti viime viikon lopulla aloittavansa turvallisuuden tehotarkistukset työmaillaan.

Asbestityömaan purkujätettä poistettiin lehtipuhaltimella

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Vesivekin yksikönjohtajan ja työnjohtajan viimeksi helmikuun lopulla työturvallisuusrikoksesta 25 päiväsakkoon. Lisäksi yritys sai 25 000 euron yhteisösakon. Yhtiön toimitusjohtajan osalta syyte työturvallisuusrikoksesta hylättiin syyteoikeuden vanhentumisen vuoksi.

Asia tuli ilmi, kun Vesivekin urakoimalle omakotitalon kattotyömaalle Keuruulla tehtiin työsuojelutarkastus. Tarkastuksella havaittiin puutteita putoamissuojaukseen ja erityisesti asbestityön turvallisuuteen liittyen.

Käräjäoikeuden mukaan esimerkiksi asbestikartoitus kohteessa oli riittämätöntä ja asbestilevyt oli poistettu vasaralla. Lisäksi työntekijöiden perehdytyksessä havaittiin puutteita.

Toimitusjohtaja: Vesivek korjaa turvallisuuspuutteita
Toimitusjohtaja Kimmo Riihimäki kertoo, miten Vesivekissä puututaan työturvallisuusongelmiin, joista yhtiö on saanut useita yhteisösakkoja.

Myöskään purkupölyn leviämistä ei oikeuden mukaan ollut riittävästi estetty. Käräjäoikeus katsoi lisäksi, että työmaalla oli käytetty lehtipuhallinta purkujätteen poistamiseen. Asbestipurku tulee tehdä siten, että asbestipölyä muodostuu ja leviää mahdollisimman vähän.

Asbestille altistuminen voi aiheuttaa vakavia sairauksia ja jopa ennenaikaisen kuoleman. Altistuneet työntekijät eivät yleensä saa altistumishetkellä oireita lainkaan, vaan seuraukset näkyvät vasta vuosien tai jopa vuosikymmenten päästä.

Asbestiluvat menivät puoleksi vuodeksi

Käräjäoikeus totesi Vesivekin paikallisen yksikönjohtajan ja työnjohtajan toiminnassa olleen vakavia puutteita. Laiminlyönnit olivat mahdollistaneet työntekijöiden altistumisen asbestille ja asettaneet katolla työskennelleet työntekijät putoamisvaaraan.

Vesivekin mukaan tapahtuneen jälkeen yritys menetti asbestipurkulupansa puolen vuoden ajaksi.

Työkaluja sinisessä muovilaatikossa pientalon rakennustyömaalla.
Rakennustyömailla tarvittaisiin työntekijäliiton mukaan lisää valvontaa. Myös laissa säädettyjä rangaistuksia olisi vara kiristää. Kuva: Juha Kivioja / Yle

Yhtiö aikoo nyt kehittää toimintaansa ja kouluttaa henkilöstöään siitä, että vaikka työtä teetettäisiin alihankintana, valvontavastuuta ei voida siirtää yrityksen ulkopuolelle.

– Meillä toimiva johto, työnjohtaja, asennuspäällikkö ja yksikönjohtaja jalkautuvat kentälle valvomaan päivittäistä arkea, Kimmo Riihimäki kertoo.

Yhtiö kertoo aiemminkin ryhtyneensä toimiin laiminlyönneistä saamiensa yhteisösakkojen jäljiltä. Vuonna 2018 se otti käyttöön talon ympäri kiertävät rakennustelineet pientalokohteissaan putoamissuojausta parantaakseen.

Rakennusliitto penää työmaille tehokkaampaa valvontaa

Laiminlyönnit työturvallisuudessa keskittyvät rakennusalalla usein samoihin yrityksiin, kerrotaan alan työntekijöiden etuja valvovasta Rakennusliitosta.

Tilanteen korjaamiseksi rakennustyömailla tarvittaisiin liiton mukaan lisää valvontaa. Myös rangaistuksia olisi vara kiristää.

– Monesti urakat etenevät joutuisasti, eikä valvonta ehdi seurata perässä. Liian paljon tulee jatkuvia laiminlyöntejä. Jos yrityksellä on varaa maksella toistakymmentä sakkoa, ei rangaistus selvästikään ole riittävä, sanoo talonrakennusalan sopimusalavastaava Jarmo Järvinen Rakennusliitosta.

– Yksittäisen henkilön toimintaan sakon määrällä ei ole vaikutusta, kun se ei kolahda omaan lompakkoon. Mutta kun yhtiö sen joutuu maksamaan, kyllä se muuttaa toimintaa, sanoo Vesivekin Kimmo Riihimäki.

Voit keskustella rakennusalan työturvallisuudesta 31.5.2023 klo 23 asti. Jos sinulla on kokemusta alan epäkohdista tai olet vaarantanut terveytesi työskennellessäsi rakennusalalla, ota yhteyttä annika.rantanen@yle.fi, teemme aiheesta jatkojuttua.

Suosittelemme